Чек-ліст: про що молодим батькам варто попіклуватись за 30 днів до пологового

Про що ця стаття?

За 9 місяців вагітності здається, що можна встигнути підготуватися до чого завгодно. Та іноді виявляється, що до приблизної дати пологів залишилося всього тридцять днів, а невирішених справ іще багато. 

Для таких випадків ми підготували список речей, про які точно потрібно згадати мінімум за місяць до поїздки в пологовий.

Про що варто попіклуватись за 30 днів до пологового

Сумка у пологовий

Оскільки пологи нерідко починаються раніше очікуваної дати, радимо зібрати все необхідне заздалегідь. Уже зібрану сумку з документами, необхідними предметами гігієни, одягом та іншими речами можна зберігати в машині (якщо плануєте їхати власною автівкою) або поставити десь на видному місці біля виходу з дому. 

Точний список потрібних речей варто уточнити у пологовому, але ось приблизний перелік усього, що може знадобитися. Також врахуйте, що більшість українських пологових просять складати речі в прозорі щільні сумки, а не в шкіряні чи дорожні валізи.

Безпечне місце для дитячого сну

Саме час згадати про рекомендації ВООЗ щодо безпечного дитячого сну: малюк повинен із перших днів спати на спині, у власному ліжечку з жорстким матрацом, без подушок, бортиків чи м’яких іграшок. Варто заздалегідь обрати та придбати ліжко, яке відповідає цим критеріям, і яке буде зручно поставити поряд із вашим власним ліжком. 

Експерти наголошують, що до року дитині варто спати в одній кімнаті з батьками.

Підготувати домашніх улюбленців

Поява дитини — радісна подія для батьків, але для домашніх улюбленців такі зміни можуть стати причиною стресу. Експерти з зоозахисних організацій наголошують, що тварин можна легко підготувати до поповнення в родині — хоча на це може піти трохи часу. Якщо у вас вдома пес, фахівці радять провести декілька занять із кінологом, аби тварина краще сприймала команди. А власникам котів радять розставити дитячі меблі трохи заздалегідь, аби домашні улюбленці встигли їх вивчити та звикнути до того, що певні частини дому для них поза доступом. 

Оскільки часом тварини ревнують своїх господарів до дитини, варто заздалегідь подумати про можливий перерозподіл обов’язків: якщо, наприклад, майбутня мама раніше приділяла улюбленцям більше часу, варто ще до народження дитини перекласти догляд за тваринами на партнера. 


Іще одна порада для власників тварин — вмикати улюбленцям звуки немовлят незадовго до поїздки в пологовий. Немовлята доволі гучні, і їхній плач може налякати тварин, тож краще підготувати до нього заздалегідь.

Грудне вигодовування

Ми сприймаємо грудне вигодовування як щось природне, що налагоджується автоматично. Насправді ж, це процес, який треба правильно налаштувати і якому потрібно вчитися. Часом це не вдається зробити самотужки. Тоді можуть допомогти кваліфіковані консультанти з грудного вигодовування, які зможуть налагодити безболісну лактацію, і покажуть, як уникнути ускладнень на кшталт запалення чи блокування молочних протоків. У багатьох українських містах та селах складно знайти такого вузькоспрямованого спеціаліста, але багато хто дає онлайн-консультації, проводить безоплатні вебінари та лекції.


Аби не панікувати щодо цього питання після повернення з пологового, радимо заздалегідь ознайомитися з поширеними проблемами, які можуть виникнути під час налагодження лактації, підписатися у соціальних мережах на консультантів, які вам імпонують, чи прослухати онлайн-лекцію в приватній педіатричній клініці.

Хороший педіатр

Протягом першого року у вас виникне безліч запитань, пов’язаних із доглядом за дитиною, першими хворобами тощо. До того ж, батьків чекають щомісячні планові візити, на яких маля отримуватиме щеплення, а лікар оцінить його темпи росту. Тож важливо, аби вам було комфортно спілкуватися з педіатром.

Не обов’язково спостерігатися у педіатра за пропискою — ви можете підписати декларацію у будь-якому комунальному медичному закладі і у приватних клініках, що уклали договір із НСЗУ. Поцікавтеся у знайомих, із ким вони підписали декларацію і чи задоволені вони спілкуванням із цим педіатром. 

А про те, як вибрати лікарів під час та після вагітності, читайте у нашому матеріалі.

Власний комфорт

Слова «новонароджена дитина» та «власний комфорт» здаються не надто реалістичним поєднанням. Варто відразу підготуватися до безсонних ночей, емоційного виснаження та нестачі особистого часу. Але все ж краще потурбуватися про те, аби трішки полегшити собі побут та життя. Сплануйте, на що саме й у який час ви зможете відволікатися від щоденних клопотів.

Проговорити очікування

Навіть якщо ви ідеально вивчили рекомендації та теорію, реальність непередбачувана і сповнена неочевидних питань: коли і як приймати гостей, у яких випадках викликати педіатра, як розподіляти домашні обов’язки чи реагувати на потенційні конфліктні ситуації вдома. 

Тому проговорити очікування від командної роботи у перші тижні та змоделювати можливі ситуації краще завчасно. Також дізнайтеся про отримання додаткової відпустки для догляду за дитиною — зараз усе більше компаній дають можливість узяти кілька оплачуваних днів для допомоги у перші тижні.

Пов'язані послуги

єМалятко

Допомога при народженні дитини

Здоров'я мами та дитини



Пов’язані статті

Як підготуватися до народження дитини
Майбутнім батькам доводиться мати справу з лікарями, вивчати нові теми, оформлювати безліч документів, стикатися з суперечливою інформацією. За що братися у першу чергу?
Як підготуватись до пологового
Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь.
Чек-ліст: 10 речей, які потрібно придбати до народження дитини
Одна з найважливіших задач батьків на етапі вагітності — підготувати дім до появи малюка та забезпечити його всім необхідним.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux