Як підготуватись до пологового

Підготування до пологів

Хтось до останнього нервує перед поїздкою до пологового, а хтось чекає на цю подію. Якими б не були ваші емоції, все пройде трішки спокійніше, якщо підготуватися заздалегідь — як психологічно, так і спакувавши все необхідне для перебування в пологовому. 

Ознайомитися із процесом пологів

Аби краще розуміти, що з вами відбувається та про що варто повідомляти лікарям у першу чергу, радимо почитати про етапи пологів та фізіологічні процеси, які їм притаманні. Не варто намагатися за вечір стати експерткою з акушерства (або вдаватися у надмірні подробиці та читати про рідкісні ускладнення). Та навіть мінімальні знання про те, що є нормою під час пологів, можуть полегшити психологічний стан. 

Пологи проходять у три етапи, які визначаються за тим, наскільки в породіллі відкрита шийка матки. Під час першого етапу в майбутньої мами з’являються переймоподібні болі внизу живота, а також можуть з’явитися слизово-кров’яні або водянисті виділення. Якщо ви відчуваєте, що перейми повторюються з певною регулярністю, варто не зволікати та їхати в пологовий. Утім, часом незадовго до пологів у жінок можуть бути тренувальні перейми. Вони не регулярні або ж повторюються не частіше, ніж раз на 15 хвилин.


Якщо ви не впевнені, чи це вже «справжні» перейми, радимо подзвонити лікареві — він допоможе зрозуміти, чи варто вже поспішати в пологовий.

Визначитися зі своїми побажаннями

Пологи рідко проходять за уявним планом майбутньої мами, але варто подумати над тим, що вам допомогло би під час цього процесу, а які втручання варто залишити на крайній випадок. Можливо, вам було б комфортніше народжувати за присутності партнера (чи іншої близької людини), чи вам цікаво дізнатися більше про немедикаментозне знеболення пологів — наприклад, за допомогою гідротерапії, масажу чи змін положення тіла. Такі моменти варто заздалегідь обговорити з лікарем, який веде вагітність. 

Ви маєте право на ввічливе ставлення з боку медичного персоналу, вільне пересування та вибір позиції тіла (за умови нормальних пологів та відсутності протипоказань), визначення плану ведення пологів та його узгодження. Іншими словами, медичний персонал зобов’язаний попередити вас про будь-які втручання, своєчасно повідомляти про результати аналізів, стан вашого здоров’я та здоров’я дитини. 

Крім цього, ви маєте право на пологи в індивідуальному залі, а медичні працівники не повинні змушувати вас ставити клізму чи голитися під час пологів — це навіть прописано у відповідному наказі МОЗ.

Зібрати речі для майбутньої мами

Оскільки нормальні (не передчасні) пологи можуть початися вже з 37 тижня, радимо зібрати речі у пологовий принаймні за місяць до очікуваної дати. Список може відрізнятися залежно від вашого пологового (тож ще уточніть це у свого лікаря), але, найімовірніше, знадобляться такі речі:

  • документи: паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), обмінна карта та декларація з сімейним лікарем;
  • зручний змінний одяг (спортивний костюм, піжама чи халат) та змінне взуття; 
  • постільна білизна;
  • посуд;
  • предмети гігієни (зубна щітка та паста, декоративна та доглядова косметика, шампунь та гель для душу, дезодорант тощо);
  • одноразові пелюшки, післяпологові прокладки;
  • мобільний телефон та зарядний пристрій до нього, улюблена книгу чи ще щось, що допоможе відволіктися.


Якщо ви плануєте партнерські пологи, також знадобляться документи партнера (паспорт, результат флюрографії) та змінний одяг. Врахуйте, що в пологовий радять брати не дорожні валізи чи спортивні сумки, а прозорі пакети (в ідеалі підписані) чи чисті сумки зі щільної тканини або пластику.


Пам’ятайте: всі необхідні ліки та додаткові засоби, що можуть знадобитися під час чи після пологів (наприклад, бинти), оплачуються державою. Якщо від вас вимагають щось придбати, варто звернутися у контакт-центр НСЗУ за номером 1677.

Зібрати необхідне для дитини

Варто не забути про речі для дитини — їх потрібно небагато, але вони надзвичайно важливі. Насамперед потрібні предмети гігієни (ватні диски, вологі дитячі серветки), трішки одягу (декілька бодиків та «чоловічків» для новонароджених, шапочки та шкарпетки), ковдра, електронний термометр та підгузки.

Пов'язані послуги

єМалятко

Декларація з сімейним лікарем

Здоров'я мами та дитини

Перші документи дитини

Пов’язані статті

Як полегшити життя у перший рік після народження дитини
Розповідаємо, як полегшити собі життя протягом цього періоду.
Як підготуватися до народження дитини
Майбутнім батькам доводиться мати справу з лікарями, вивчати нові теми, оформлювати безліч документів, стикатися з суперечливою інформацією. За що братися у першу чергу?
Як стати на облік, коли ти вагітна
Розповідаємо, з чого починати та на що звернути увагу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux