Чек-ліст: 10 речей, які потрібно придбати до народження дитини

10 речей, які потрібно придбати до народження дитини

Часом підготовка до народження дитини здається настільки масштабною, що навіть дев’яти місяців замало на всі важливі справи. Одна з найважливіших задач батьків на етапі вагітності — підготувати дім до появи малюка та забезпечити його всім необхідним. Але що насправді знадобиться дитині у перші тижні життя? 

Ліжко та постіль

Насамперед малюку потрібне безпечне та затишне місце для сну. Попри те, що в Україні багато батьків кладуть своїх немовлят спати поряд із собою, світові організації на кшталт UNICEF, Американської академії педіатрії та британської Національної служби здоров’я попереджають, що найбезпечнішим для маленьких дітей є сон у власному ліжечку, але в одній кімнаті з батьками. Якщо ви вирішили придбати дитяче ліжечко, яке вже було у використанні, то бажано придбати до нього новий жорсткий матрац. Зверніть увагу, що він має чітко відповідати розміру ліжка.


Радимо ознайомитися з рекомендаціями щодо безпечного сну: світові організації радять обов’язково класти немовлят спати на спину та не класти у дитяче ліжечко зайві предмети на кшталт бортиків, іграшок, ковдр чи подушок (простирадло може бути, але воно повинне бути на гумці та щільно облягати матрац).

Якщо ви хвилюєтеся, що ваш малюк уночі замерзне, хорошим рішенням стануть спеціальні дитячі спальні мішки. Позиціонери, кокони та інші спеціальні предмети для сну, які часто продають у дитячих магазинах, не є безпечним середовищем для сну.

Одяг

Оскільки немовлята надзвичайно швидко ростуть, радимо не купувати багато одягу для дітей найменшого віку. Для перших тижнів вам знадобляться декілька трикотажних бодиків та «чоловічків», декілька шапочок і пар шкарпеток та літній чи зимовий комбінезон для прогулянок залежно від погоди за вікном. Одягаючи дитину, варто пам’ятати про небезпеку перегрівання — ідеальною температурою повітря для малюка в легкому трикотажному «чоловічку» є 18-20 градусів.

Після народження дитини ви зможете отримати одноразову допомогу від держави у формі бебі-боксу, докладніше про це тут. Пакунок містить близько 50 одиниць дитячого одягу, подивитися перелік речей, які входять до цьогорічного набору у цьому матеріалі

Також ви можете відмовитись від набору, але отримати його грошову компенсацію. Як це зробити, читайте за посиланням.

Підгузки

Оскільки новонароджені можуть випорожнюватися до 10 разів щодня (але можуть і менше, тож щодо цього не варто нервувати), вам знадобиться багато підгузків. Утім, не потрібно відразу купувати десятки пакувань пелюшок для новонароджених — діти швидко ростуть, тож не факт, що ви встигнете їх використати. Аби зробити заміну підгузків приємнішим процесом, обладнайте для цього спеціальне місце — поставте пеленальний столик (якщо у вас обмаль місця, можна купити пеленальний килимок і класти його на підлозі), покладіть десь поряд декілька упаковок вологих дитячих серветок та крем проти попрілостей.


Навіть геть крихітних немовлят не варто залишати на пеленальному столику (або будь-який інший поверхні, з якої вони можуть упасти) без нагляду. Хоча зазвичай діти починають перевертатися у віці близько 3-4 місяців, ніхто не застрахований від того, що окрема дитина може це зробити значно раніше. Перш ніж міняти підгузок, упевніться, що все потрібне під рукою.

Автокрісло

Якщо ви користуєтеся автомобілем, важливо придбати автокрісло та навчитися його правильно встановлювати. З цим може допомогти як консультант у магазині, так і відео в інтернеті. Але ні в якому разі не відкладайте цю справу на потім, дитина має бути в автокріслі вже у першу поїздку автомобілем (наприклад, коли її везуть додому з пологового). Автокрісло убезпечує малюка від потенційних травм під час можливої аварії. Стандартні паски безпеки не розраховані на маленьких дітей і не зможуть їх захистити під час зіткнення. 


Перевезення дитини без автокрісла є порушенням правил дорожнього руху і карається штрафом від 510 грн.

Слінг та/або дитячий візок

Дітям рекомендують прогулянки на свіжому повітрі вже з перших днів життя, тож варто заздалегідь подумати, як вам буде зручніше пересуватися. Наприклад, якщо у вашому будинку немає ліфта, то слінг може стати хорошим помічником. Якщо ви купляєте коляску, варто розглянути декілька варіантів та зважити переваги чи недоліки. Наприклад, зрозуміти, чи достатньо вона легка і чи плануєте ви її розбирати та складати у багажник машини. Якщо ви віддаєте перевагу слінгу, зверніть увагу, що не всі засоби для носіння дитини можна використовувати для немовлят. Малюків, що ще не сидять самостійно, потрібно носити у спеціальних слінгах, що підтримують голову та спину.

Предмети гігієни (миючий засіб, зволожувальний крем та крем проти попрілостей, рушничок, спеціальні ножиці, ванночка)

Маляткові знадобиться власна ванночка (або спеціальна вставка для раковини, в якій його можна купати), рушник, дитячі ножиці для обрізання нігтів та декілька спеціалізованих гігієнічних засобів: зволожувальний крем, засіб для купання та крем проти попрілостей. Якщо дитина народилася в холодну пору року, варто також придбати колд-крем, який захищатиме шкіру від морозу та обвітрень. Зазвичай усі ці речі можна придбати одним набором. 

Речі для мами (одяг, у якому зручно годувати дитину грудьми, подушка для годування)

У перші місяці після народження дитини ви будете повністю зосереджені на її комфорті та затишку, але не варто забувати і про власний комфорт. Радимо попіклуватися про те, аби догляд за дитиною був максимально зручним. Варто подумати, в якому одязі вам буде зручно годувати малюка. Це може бути як спеціальний одяг з отворами для годування, так і просто звичайний комфортний домашній одяг, який можна відтягувати чи піднімати під час грудного вигодовування. Пригодиться також спеціальна подушка для годування, вона зніме навантаження зі спини та дозволить мамі займатися чимось паралельно з годуванням дитини.

Пов'язані послуги

єМалятко

Перші документи дитини

Пов’язані статті

Як полегшити життя у перший рік після народження дитини
Розповідаємо, як полегшити собі життя протягом цього періоду.
Як підготуватися до народження дитини
Майбутнім батькам доводиться мати справу з лікарями, вивчати нові теми, оформлювати безліч документів, стикатися з суперечливою інформацією. За що братися у першу чергу?
Усі документи, які потрібні молодим батькам
Ми зібрали коротку шпаргалку — список усіх документів, які треба буде зібрати на різних етапах батьківства.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux