Як знайти першу роботу?

Про що ця стаття?

Пошук першої роботи — унікальний досвід у житті кожної людини. Це важливий момент, коли все відбувається вперше, а тому переживань і запитань виникає чимало. 

Саме тому ми зібрали головні поради, які допоможуть кожному успішно знайти своє перше місце роботи.

Як знайти першу роботу

1. Обрати вакансію, яка потребує мінімум досвіду

Першим кроком потрібно скласти список компаній, у яких хочеться працювати. Для цього потрібно обрати бажані спеціальності й переглянути список відповідних вакансій на ринку праці. Деякі компанії одразу вказують, що можуть взяти на роботу людину без досвіду. Знайти такі вакансії можна на ресурсах з пошуку роботи, використавши спеціальний фільтр «без досвіду роботи». 

Якщо ви впевнені у своїй кваліфікації навіть попри відсутність досвіду, можна спробувати податися і на таку роботу. У такому випадку краще знайти менеджера з потрібної компанії (це можна зробити на спеціалізованих сайтах, наприклад LinkedIn) та написати йому напряму. У такий спосіб ваше резюме не загубиться серед десятків інших, а потенційний керівник дізнається про вашу мотивацію. 


2. Створити резюме

Резюме необхідне, аби роботодавець якомога більше дізнався про людину. Тому головне завдання при створенні резюме — вказати всі важливі навички, досягнення та вміння, якими володієте. Потрібно розповісти навіть про мінімальний досвід роботи, якщо такий був. Також варто вказати про інші важливі речі, як-от: 

  • громадську роботу;
  • участь у волонтерських проєктах;
  • стажування;
  • нагороди;
  • сертифікати;
  • підробітки (навіть якщо це була некваліфікована робота);
  • також сюди можна додати студентські проєкти, де ви брали участь і якими пишаєтесь. Тільки не забуде докладно розказати про свою роль у проєкті та яких саме результатів вам вдалося досягти.


Резюме має бути максимально чесним — тому не варто приписувати собі навички, яких немає або які ви тільки плануєте опанувати в найближчому майбутньому. Та применшувати власних можливостей теж не слід, адже будь-яка деталь може стати вирішальною і зіграти на користь кандидата.

Про те, як уникнути найпоширеніших помилок у резюме, читайте у нашому матеріалі на цю тему або перевірте інструкції на порталі work.ua.

3. Супровідний лист

Він такий же важливий, як і резюме, хоча багато людей під час пошуку роботи не надсилають супровідного листа. Саме цей лист може стати вирішальним, коли на одну посаду претендують два однаково цікавих кандидата. Чому? Цей лист дає зрозуміти, що ви справді прагнете отримати саме цю роботу, а не просто відправляєте резюме всім підряд. 

Супровідний лист варто надсилати роботодавцю разом із резюме. Це має бути короткий, але ґрунтовний опис того, чому робота ідеально підходить саме вам. У листі потрібно вказати, як ваші вміння, знання, особисті якості та життєвий досвід можуть допомогти компанії. Покажіть роботодавцю, що ви зробили «домашню роботу»: вивчили усю відкриту інформацію про майбутнє місце роботи та уявляєте, як саме ваш досвід може бути корисним проєкту. Часто резюме не дозволяє цього зробити, адже його завдання — розкрити ваш попередній досвід. Тоді як ідеальний супровідний лист — гарний спосіб пояснити, чому вас зацікавила вакансія та чому саме ви найкращий кандидат на цю позицію. 


Порада: для того, аби супровідний лист був максимально дієвим та доцільним, варто спершу проаналізувати бажану вакансію і створити звернення до потенційного роботодавця саме на основі цього аналізу.

4. Співбесіда

Перша особиста зустріч формує важливе перше враження про людину. Існує чимало порад, що потрібно робити, аби перша співбесіда пройшла максимально вдало. Та головне — показати своє бажання вчитися та розвиватися. Роботодавці швидше візьмуть на роботу людину без досвіду, якщо та готова вчитися і вдосконалювати себе разом із компанією. 

Крім того, аби менше нервувати й почуватися впевненіше, до співбесіди варто підготуватися завчасно. Роботодавець точно запитає кандидата про переваги та недоліки, досягнення, навички та плани на найближчі кілька років. Заздалегідь підготовлені відповіді на ці питання не тільки краще розкриють людину, а й допоможуть кандидату почуватися переконливіше під час зустрічі. 

5. Тестове завдання

Якщо раптом під час співбесіди стало помітно, що роботодавець вагається у своєму рішенні, то можна попросити виконати тестове завдання. Звичайно, така можливість є не в усіх спеціальностей, але там, де вона існує, тестове завдання допоможе роботодавцю швидше зробити вибір на користь кандидата, а людина, виконуючи тест, зможе краще зрозуміти, наскільки вона готова до цієї вакансії.

Де знайти першу роботу

У пошуках першої роботи допоможуть усі можливі ресурси — від особистих знайомств та оголошень у соціальних мережах до дієвих державних послуг і спеціалізованих сайтів. 

Знайти першу роботу на офіційному рівні допоможе Державний центр зайнятості. Також в Україні існує чимало ресурсів, де будь-хто може знайти собі роботу самотужки: 


Для людей з інвалідністю в Україні працюють спеціалізовані сайти для пошуку роботи: 


Крім того, чимало оголошень можна знайти у соціальних мережах, а також на офіційних сайтах самих роботодавців.

Пов’язані послуги

Допомога по безробіттю

Пов’язані статті

Як перевірити резюме: інструкція
Ми підготували покрокову інструкцію, яка допоможе перевірити резюме перед надсиланням роботодавцю.
Як перевірити роботодавця: топ-інструменти
7 простих кроків, які допоможуть більше дізнатися про майбутнього роботодавця.
5 помилок під час пошуку роботи та як їх уникнути
Розібрали найпоширеніші помилки під час пошуку роботи та розповідаємо, як їх уникнути.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux