Як перевірити роботодавця: топ-інструменти

Про що ця стаття?

Перш ніж погодитися на нову роботу, не завадить перевірити майбутнього роботодавця. По-перше, це допоможе уникнути шахраїв, по-друге — дасть уявлення про те, де і з ким ви збираєтеся працювати. Першу перевірку варто провести ще до того, як іти на співбесіду. У цьому тексті ви знайдете кілька простих порад, як перевірити майбутнього роботодавця.

Як перевірити роботодавця

Зверніть увагу, де опублікована вакансія

Вакансії на сайтах із пошуку роботи robota.ua, work.ua та grc.ua публікують лише вакансії від реальних роботодавців, тож ризик натрапити на шахраїв там значно менший. Якщо ви знайшли вакансію в соцмережах, подивіться сторінку того, хто її опублікував — порожні та щойно зареєстровані профілі мають вас насторожити. Важливо й те, яка інформація міститься у вакансії: вона має бути конкретною та зрозумілою. Також важливо пам’ятати, що сумлінні роботодавці ніколи не просять оплатити оформлення зарплатних карт, освітні програми для нових співробітників чи оформлення документів. Якщо ж майбутній роботодавець виставляє такі умови — це ознаки шахрайства. 

Подивіться на назву компанії 

Це дійсно відома фірма чи її «двійник»? Якщо ви ніколи не чули про організацію, знайдіть її офіційний сайт, а також сторінки в соціальних мережах (наприклад, у Facebook чи LinkedIn). Зазвичай на сайтах компаній має бути розділ «Про нас», де можна знайти інформацію про діяльність бізнесу, керівників, цінності й підходи до роботи тощо. Із цієї інформації ви маєте чітко розуміти, чим займається компанія.

Переконайтеся, що ваш потенційний роботодавець реальний

Чи справді існує компанія та який її юридичний статус? Важливо, щоб вона не була ліквідована, не перебувала в процесі припинення, не мала статусу «банкрут». Скільки років компанія існує на ринку, який вид діяльності зазначений основним і чи збігається він із тими послугами, які вона пропонує? Чи не перебуває компанія під санкціями РНБОУ або міжнародними, а її керівник — у розшуку? Чи немає у неї податкових чи зарплатних боргів? Щоб перевірити цю інформацію, можна скористатися безкоштовним сервісом YouControl (для цього у рядку пошуку необхідно ввести назву бізнесу або прізвище засновника / директора).

Не завадить і елементарний гугл-пошук

Якщо компанія потрапляла в скандали, ви напевно знайдете таку інформацію. Також можна погуглити ім’я засновника — це допоможе скласти більш цілісну картинку. У такий спосіб можна знайти й відгуки від клієнтів чи колишніх працівників. Наприклад, відгуки про IT-компанії можна почитати на профільному сайті DOU, а також на Happy Monday. Більше дізнатися про міжнародні компанії можна на Glassdoor. Але зважайте на те, що ця інформація, як правило, дуже суб’єктивна. Незадоволені люди більш схильні до написання відгуків, ніж задоволені.

Якщо ви маєте знайомих зі сфери, в якій працює компанія, запитайте їхньої думки

А якщо вдасться знайти когось, хто там працював чи працює, поговоріть із цією людиною. Запитайте про атмосферу в колективі, плюси і мінуси роботи в компанії. Але не опирайтеся лише на цю оцінку — те, що подобається одній людині, може бути геть неприйнятним для іншої.

Під час співбесіди зверніть увагу на офіс та робочі місця співробітників

Приміщення не має здаватися пустим чи необжитим — це може свідчити про фіктивність фірми. Навіть якщо компанія реальна, не завадить звернути увагу на загальні умови: чи є у працівників робочі комп’ютери й робочий простір, туалетний папір у вбиральні чи місце для обідньої перерви. Якщо ви плануєте працювати в цьому офісі, він має бути комфортним.

Не соромтеся ставити питання роботодавцю

Співбесіда — не односторонній процес, і ви так само маєте право дізнатися все, що вас цікавить. Крім цього, звертайте увагу на те, що питають у вас. Якщо роботодавця не цікавлять ваші професійні якості, але при цьому він пропонує хороші умови — це привід насторожитися.

Пов’язані статті

Як перевірити резюме: інструкція
Ми підготували покрокову інструкцію, яка допоможе перевірити резюме перед надсиланням роботодавцю.
30 професій, що будуть актуальними у найближчі 10 років
Ринок праці сьогодні докорінно змінюється завдяки технологіям.
5 помилок під час пошуку роботи та як їх уникнути
Розібрали найпоширеніші помилки під час пошуку роботи та розповідаємо, як їх уникнути.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux