Як полегшити життя у перший рік після народження дитини

Стаття про перший рік після народження дитини

Перший рік для молодих батьків

Перший рік для молодих батьків — справжнє випробування. Доведеться зіткнутися з регулярним недосипом та хронічним браком часу на себе, бентежним періодом перших зубів, організацією прикорму та постійним відчуттям розгубленості й невпевненості у власних знаннях. 

І все ж, попри всі виклики, першій рік із дитиною не мусить бути марафоном на витривалість. Розповідаємо, як полегшити собі життя протягом цього періоду. 

Як полегшити життя у перший рік після народження дитини

Потурбуйтеся про власний комфорт

Навряд чи вийде передбачити наперед усі виклики першого року з дитиною — особливо, якщо стаєте батьками вперше. Але під час вагітності можна виконати декілька задач, які полегшать життя після повернення з пологового. 

Для початку потурбуйтеся про власне харчування у перший місяць із дитиною. Переконайтеся, що вистачає продуктів, які швидко не зіпсуються, але стануть хорошим швидким перекусом (наприклад, горіхи, сухофрукти чи печиво). Або навіть заготуйте та заморозьте декілька поживних страв, які потім треба буде лише розігріти. І пам’ятайте: згідно з рекомендаціями ВООЗ мама, що годує, має харчуватися повноцінно, без жодних надмірних обмежень чи дієт. Так, їй можна їсти різноманітні фрукти та овочі (у тому числі червоного кольору!), м’ясні продукти, рибу та морепродукти, шоколад і навіть пити каву (звісно, у помірній кількості).


Оскільки протягом перших місяців ви проводитимете майже весь час, сидячи з дитиною на руках, радимо подумати про те, як розважати себе. Придбайте чи візьміть у бібліотеці декілька цікавих книжок, оберіть серіал, який давно планували переглянути, складіть список фільмів, які плануєте дивитися, поки годуватимете маля.

Уникайте зайвої бюрократії

Аби спростити роботу з документами та, скажімо, запис до педіатра чи на профілактичний огляд терапевта, віддавайте перевагу онлайн-послугам та користуйтеся онлайн-сервісами. У Дії ви зможете оформлювати всі потрібно довідки та документи, не виходячи з дому, та отримаєте можливість без черг отримати державну підтримку при народженні дитини. 

Більше про потрібні документи можна дізнатися в нашому матеріалі.  

Розподіліть обов’язки

Перший рік буває непропорційно складним саме для матерів — вони проводять із дитиною більше часу, на них націлена майже вся інформація про дитячий добробут. Якщо маля на грудному вигодовуванні, то може виникнути враження, ніби тато (або будь-хто інший) ніяк не може допомогти з доглядом. Але це неправда. Навіть якщо ви не в змозі годувати дитину грудьми, то цілком можете потурбуватися про її матір. Наприклад, стежте за тим, аби в неї під час годування було достатньо води (або іншого напою, якому вона віддає перевагу) — жінкам, що годують, потрібно стежити за водним балансом. Чи візьміть на себе прибирання та приготування вечері, поки жінка годує грудьми.

Кожна родина має особливості та власні уявлення про те, якими є побутові обов’язки її членів. Аби зменшити кількість конфліктів, радимо обговорити їхній розподіл заздалегідь — іще під час вагітності.


І пам’ятайте: якщо у вас є можливість залучити допомогу батьків чи няні, цього не варто соромитися! Догляд за маленькою дитиною — надзвичайно складна та емоційно виснажлива робота, тому допомоги забагато не буває. Головне — заздалегідь визначити, яка саме допомога потрібна, та проговорити важливі для вас правила догляду за дитиною, аби потім не було непорозумінь.

Знайдіть педіатра, який буде з вами на одній хвилі

Що це: акне новонароджених чи алергія? Вірусне захворювання чи просто перші зуби? Коліки? Гази? Черговий регрес сну чи привід хвилюватися? Протягом першого року у вас буде безліч медичних запитань до педіатра. Окрім цього будуть ще й щомісячні візити, на яких маля отримуватиме щеплення, а лікар оцінюватиме його темпи росту та набору ваги, самопочуття та загальний стан здоров’я. Педіатр стане для вашої родини добрим знайомим, і варто потурбуватися про те, аби вам було комфортно спілкуватися і ви б довіряли його порадам. 

Пам’ятайте, що не обов’язково спостерігатися у педіатра за пропискою: ви можете підписати декларацію у будь-якому комунальному медичному закладі і в багатьох приватних клініках, які уклали договір з НСЗУ. Поцікавтеся у знайомих, із ким у них підписана декларація, і чи влаштовує їх лікар. Як укласти декларацію з сімейним лікарем, читайте за посиланням.

Озбройтеся доказовою інформацією

Молоді батьки часом розгублюються від надмірної (і часом взаємозаперечної інформації): друзі кажуть одне, дідусі та бабусі — інше, а популярний блогер — щось протилежне. У такому випадку радимо спиратися на доказові та визнані в усьому світі джерела: наприклад, на рекомендації ЮНІСЕФ чи протоколи українського МОЗ, які на них частково спираються. Якщо ви володієте англійською, то хорошим джерелом перевіреної інформації також стануть сайти Американської академії педіатрії та Британської служби здоров’я.


Радимо почати теоретичну підготовку до догляду за дитиною ще під час вагітності. Ви дізнаєтеся, як організувати грудне вигодовування, почитаєте про особливості дитячого розвитку та правила безпечного сну.

Зверніться по професійну допомогу

Деякі аспекти батьківства — грудне вигодовування чи вкладання дитини на сон — сприймаються як щось настільки природне, що цьому не потрібно навчатися. Здається, ніби будь-яка жінка підсвідомо розуміє, як годувати грудьми. Та це не так. Грудне вигодовування треба правильно налаштувати. Часом це не вдається зробити самотужки, і тоді на допомогу приходять кваліфіковані консультанти з грудного вигодовування, які налагодять безболісну лактацію і покажуть, як уникнути ускладнень на кшталт запалення чи блокування молочних протоків. Ви можете знайти консультанта в мережі або звернутися на безкоштовну гарячу лінію ГО «Клуб підтримки вагітності та материнства “Лада”» за номером 0 800 500 313. 

Так само і зі сном — грамотний консультант допоможе налагодити режим та лагідно привчити маля до сну у власному ліжечку. Звісно, у багатьох українських містах та селах складно знайти такого вузького спеціаліста, але вони часто дають онлайн-консультації чи проводять безкоштовні вебінари. 

Ще одна причина якнайшвидше звернутися по професійну допомогу — погане психологічне самопочуття матері. За ним може ховатися післяпологова депресія чи тривожний розлад. Ці явища є не лише поширеними (згідно з даними Британської служби здоров’я, пригнічення та легкі психічні розлади переживає в середньому кожна п’ята мама), але й часто їх діагностують запізно, бо жінки не отримують належної підтримки чи применшують серйозність власного стану. 

Тож якщо ви відчуваєте байдужість чи гнів, часті зміни настрою та безнадію (або спостерігаєте такі симптоми у своєї партнерки), варто звернутися до фахівця з психічного здоров’я або ж подзвонити на гарячу лінію підтримки батьків після пологів ГО «Клуб підтримки вагітності та материнства “Лада”» за телефоном, вказаним вище.

Пов'язані послуги

Здоров'я мами та дитини

Декларація з сімейним лікарем

Допомога при народженні дитини

Відпустка по догляду за дитиною

Пов’язані статті

Як отримати державну допомогу при народженні дитини?
Державна допомога при народженні дитини — це соціальна виплата, яку надає держава одному з батьків або опікунові малюка.
Як підготуватися до народження дитини
Майбутнім батькам доводиться мати справу з лікарями, вивчати нові теми, оформлювати безліч документів, стикатися з суперечливою інформацією. За що братися у першу чергу?
7 речей, про які не замислюються молоді батьки, хоча варто
Аби спростити життя молодих батьків, ми зібрали декілька важливих моментів, на які варто звернути увагу, якщо вони поки не спали вам на думку.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux