30 професій, що будуть актуальними у найближчі 10 років

Про що ця стаття?

Спрогнозувати, яким буде майбутнє, складно, але реально. Ринок праці сьогодні докорінно змінюється завдяки технологіям. Та не варто бити на сполох: класичні професії не відмирають, а радше трансформуються.

Як змінюється освіта та робота?

Постійний попит на технічних спеціалістів призвів до того, що в освіті набуває популярності концепція STEM-наук. Вони охоплюють природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics). Додайте до цього мистецьку складову (Art), гуманітарні науки та нові медіа й отримаєте ще одну модну концепцію — STEAM. 

Зміни поширюються і на роботу. Роботодавці в усьому світу все більше цінують поєднання «мʼяких» та «жорстких» навичок (soft та hard skills). Перші — це соціальні навички: вміння працювати в команді, комунікабельність, креативність, пунктуальність. Другі — вузькі професійні вміння: водіння автомобіля, знання математики або іноземних мов, володіння спеціальними програмами тощо. 

Національне агентство кваліфікацій вирішило з’ясувати, які професії будуть актуальними в Україні вже в найближчому майбутньому. Вони провели дослідження, аби дізнатися, як саме зміниться ринок праці в Україні до 2030 року. Виявилося, що на популярність професій у майбутньому впливає буквально все — штучний інтелект, автоматизація, проблеми екології, доповнена реальність і, звичайно ж, пандемія та нові штами вірусу. 

Усього в їхньому списку є 30 спеціальностей, які будуть актуальні в найближчі 5-10 років. Деякі з них звучать доволі футуристично, інші вже є нашою буденною реальністю. 

Які професії будуть актуальними у найближчі 10 років

Програмування та розробка

  1. Розробник програмного забезпечення

Ця професія актуальна сьогодні й залишиться такою ж у найближчі роки. Розробники ПЗ аналізують, здійснюють технічне обслуговування, пишуть коди та рухають уперед усі відомі нам процеси. Кількість цифрових бізнесів та сервісів дедалі зростає, а отже будуть потрібні ті, хто має розробляти та вдосконалювати ці продукти. 

  1. Фахівець із цифрового маркетингу

Раніше це була просто професія фахівця з маркетингу — людини, яка розуміється на визначенні й задоволені людських і суспільних потреб. Зі впливом інтернету ця професія перейшла в онлайн і тепер успішно розвивається в мережі. Тим паче, що інструментів для продажу товарів стає дедалі більше. 

  1. Аналітик Big Data

Терміном Big Data описують великі обсяги інформації, яку бізнес отримає про своїх клієнтів завдяки цифровим технологіям. Простий приклад: Big Data онлан-кінотеатру може показати, в який час доби користувачі зазвичай дивляться фільми та скільки годин поспіль. Фахівець, який аналізує дані, буде неабияк потрібен у сучасному світі. Саме такі люди зможуть показати компаніям, що саме впливає на їхній бізнес і як можна вдосконалити ті чи інші процеси.

  1. Розробник смарт-пристроїв

Розумні окуляри, годинники, домашні прилади — це все технології недалекого майбутнього. Отже потрібен хтось, хто допоможе цим речам з’явитися і працювати. До того ж, саме розумним персональним пристроям пророкують наступну революцію у медицині.

  1. Веб-розробник

Одна з найпопулярніших спеціальностей сьогодення залишиться такою ж і в найближчі 10 років. Проєктувати сайти та керувати ними, використовуючи різні мови програмування — це все в їхній компетенції.

  1. Фахівець із кібербезпеки

Кібербезпека — один із ключових викликів майбутнього. За останні роки ми побачили вплив кібербезпеки навіть на життя в Україні. Наприклад, у 2016 році хакери атакували українську електростанцію. Коли всі дані переходять в онлайн, потрібні люди, які зможуть їх захистити й відбити наміри зловмисників у мережі.

  1. Аналітик квантового машинного навчання

Дедалі більше сервісів спрощують повсякденну рутину — від редактури текстів до керування транспортом — завдяки алгоритмам і машинному навчанню. На аналітикові лежить відповідальність за дослідження та розробку рішень, які зроблять системні алгоритми швидшими й продуктивнішими. Одна з найважливіших професій майбутнього, враховуючи наступний прогнозований технологічний стрибок.

Освіта та самовдосконалення

  1. Онлайн-учитель

Досвід пандемії та внутрішньо переміщених осіб показав, наскільки ця професія може бути потрібною. Тим паче, коли ринок онлайн-уроків, курсів і тренінгів розширюється з кожним днем. Інтернет залучає все більше учнів і дозволяє робити уроки цікавішими та інтерактивнішими.

  1. Коуч-тренер

Вони популярні сьогодні й будуть популярні в найближчі роки. Коуч-тренери допомагають своїм клієнтам розвиватися і ставати кращими у різних сферах. Цей сегмент ринку праці активно сегментується, сьогодні вже існують коучі, що відповідають за конкретний напрямок діяльності: креативність, керування власним часом, управління фінансами тощо.

  1. Фітнес-тренер

Сьогодні модно бути здоровим і підтримувати фізичну активність. Такий тренд протримається ще не один рік — особливо враховуючи зростання кількості «сидячих» професій, — тому фітнес-тренери точно не залишаться без роботи.

  1. Імідж-консультант

Людям завжди буде важливо мати гарний вигляд. Але мова не лише про зовнішність, але і про створення певного публічного образу. Тому у майбутньому їм знадобиться людина, яка з цим допоможе.

  1. Психотерапевт

Психотерапевти завжди будуть потрібні людям. Особливо, коли в сучасному світі стає все більше приводів для стресів. І дуже малоймовірно, що коли-небудь людського психотерапевта здатна буде замінити якась розумна машина — принаймні найближчим часом. Хоча такі експерименти вже існують

Дизайн та створення контенту

  1. Розробник інтернет-контенту

Такі професіонали вже популярні сьогодні й точно не втратять актуальності у найближчі роки. Вони знають, як знайти аудиторію в інстаграмі, фейсбуку, тік-току чи твітері — і як правильно з нею комунікувати.

  1. UX-дизайнер

Вони створюють дизайн, спираючись на досвід користувача. Задача цих людей — зробити так, аби людям було комфортно користуватися сервісами, а всі функції веб-сторінок відповідали потребам клієнтів.

  1. 3D-архітектор та інженер

Ця людина має поєднувати у собі навички інженера, архітектора та урбаніста. Її головна місія — проєктувати простори у форматі ЗD, аби можна було отримати реалістичніший вигляд нових проєктів.

  1. Аналітик соціальних мереж

Чим більше нових соціальних мереж — тим більше потенційних фахівців на ринку. Аналітики мають не тільки проводити експертизу контенту, а й на основі своїх досліджень уміти створювати нові та ефективні стратегії розвитку. 

Маркетинг та продажі

  1. Менеджер спільноти

Ця людина також працює з клієнтами, хоча посада звучить доволі інноваційно для українського ринку праці. У світі подібні фахівці спілкуються з людьми та спільнотами довкола компанії, збираючи їхні думки та відгуки, допомагаючи бізнесу ставати кращим і ближчим до своїх клієнтів.

  1. Фінансовий менеджер

Навіть сьогодні, коли комп’ютери можуть обчислювати значно краще за людей, такий фахівець приймає рішення, що саме потрібно зробити з грошима, аби отримати від цього найбільше користі. Фінансовий менеджер — іще одна посада, яка незмінно залишається актуальною протягом вже багатьох років.

  1. Професіонал у роботі з клієнтами

Бізнесу завжди потрібні люди, які допомагатимуть клієнтам отримувати необхідні товари та послуги. Тим паче, коли все більше процесів переходить в онлайн і потрібна людина, яка зробить все, аби клієнт залишився задоволеним послугами в мережі.

  1. Внутрішній торговий представник

Сьогодні компанії все більше аналізують своїх клієнтів і визначають, хто з них дійсно готовий скористатися їхніми послугами. Коли клієнта буде знайдено, до нього напряму звертатиметься внутрішній торговий представник і переконуватиме людину зробити потрібний бізнесу вибір.

  1. Фахівець з електронної комерції

Онлайн-магазини вже сьогодні конкурують між собою в мережі і з кожним роком їхня боротьба тільки посилюється. Саме тому в найближчі десять років так потрібен буде фахівець з електронної комерції, який допоможе одним компаніям стати кращими за інші та сповна використати всі нові інструменти онлайн-продажів.

  1. Менеджер з інновацій

Завдання цього менеджера — відслідковувати інновації і впроваджувати їх у бізнес, аби компанія працювала краще і могла залишатися на крок попереду конкурентів.

  1. Фахівець із підвищення кваліфікації персоналу

Така людина вміє бачити сильні та слабкі сторони людей і допомагати їм розвиватися та ставати справжніми професіоналами своєї справи.

  1. Менеджер платного трафіку

Тісно працює з Google Ads і Facebook Ads. Його робота — залучити потенційних клієнтів через правильний таргетинг реклами. Без такого експерта компанії можуть зазнати чималих збитків і програти конкуренцію, яка лише загострюється в інтернет-маркетингу. 

Екологія

  1. Інженер-еколог

Проблема екології сьогодні актуальна як ніколи, над її розв’язанням науковці працюватимуть не один рік, а тому професія ще довго буде потрібна в майбутньому.

  1. Менеджер з утилізації відходів

Ще одна надактуальна проблема сьогодення — переробка та утилізація сміття. Тому компаніям знадобиться людина, яка знайде правильне рішення, що саме потрібно робити з відходами.

  1. Професіонал із відновлюваної та альтернативної енергетики

Знову-таки, питання турботи про довкілля дається взнаки. Екологічні проблеми — це ціла низка проблем. Енергетика — одна з них. Природні ресурси вичерпуються з кожним роком, а тому так необхідна буде людина, яка знайде альтернативні джерела енергетики.

Медицина та догляд

  1. Інженер лікарні

Нові методи лікування, операції, нові медичні прилади — усе це майбутнє медицини. Саме тому лікарням потрібні будуть інженери, які зможуть збирати й застосовувати всі необхідні технології.

  1. Персональний онлайн-доглядач

Це фахівці, які допомагатимуть літнім людям через мережу. Вони слухатимуть людей старшого віку і говоритимуть з ними в онлайн-режимі. Це вже не традиційні доглядачі, які лікують, годують і допомагають літнім людям. Вони вирішують іншу проблему — брак спілкування.

  1. Інженер-генетик

Ця професія існує вже сьогодні, і її головне завдання — працювати на випередження. Така людина збирає й аналізує всі спадкові патології. Це допомагає виявляти хвороби людей ще до того, як з’являються перші клінічні симптоми. 

Пов’язані статті

Види зайнятості: фриланс, ФОП або офіційне працевлаштування — що обрати?
Для тих, хто не хоче бути найманим працівником й віддає перевагу роботі на себе, може підійти фриланс або робота як ФОП.
5 помилок під час пошуку роботи та як їх уникнути
Розібрали найпоширеніші помилки під час пошуку роботи та розповідаємо, як їх уникнути.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux