Великий гід про статус ВПО

Photo by Resi Kling on Unsplash
Photo by Resi Kling on Unsplash

Усе, що потрібно знати про статус ВПО

За даними Міжнародної організації з міграції, наприкінці червня 2022 року в Україні зафіксували понад 6,27 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це 14,2 % усього населення країни. Лідерами за кількістю прийнятих людей стали Львівщина, Івано-Франківщина та Закарпаття. Багато переселенців прийняла також центральна частина України, зокрема Полтавська, Вінницька та Черкаська області. До регіонів, де зареєстрована найбільша кількість ВПО, також належать Київська та Харківська області, адже люди переміщалися також у межах свого регіону.

Що передбачає статус ВПО, як його оформити та які документи для цього потрібні, яку фінансову допомогу можна отримати та що робити, якщо вирішили переїхати до іншого регіону або повернутися додому, читайте у нашому гіді.

Що передбачає статус ВПО та хто його може отримати

Внутрішньо переміщеною є особа, яка залишила або покинула своє місце проживання через негативні наслідки збройного конфлікту, тимчасової окупації, проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру. І таке переміщення відбувається в межах України. Тобто люди зі статусом ВПО — не біженці. 

З 2014 року статус ВПО могли отримати ті, хто виїхав із Донецької, Луганської області та Криму. Та після 24 лютого 2022 року все змінилося. Наразі за Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» подати заявку на оформлення статусу ВПО можуть люди, які покинули свій дім через війну та оселилися в іншому місці в межах України, навіть якщо це була зміна місця проживання в одній громаді. Переглянути повний перелік регіонів можна у розпорядженні Кабінету Міністрів за посиланням.

Оформлення статусу ВПО і отримання довідки є вашим правом, а не обов’язком. Однак саме цей документ необхідний для отримання грошових виплат від держави — для себе та дітей. Крім того, така довідка дає право переоформити соціальні виплати чи пенсію, отримати доступ до медичного обслуговування та допомогу із пошуком житла, влаштувати дитину в садок чи школу. Для отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій також може знадобитися довідка.

Як отримати довідку ВПО

Подати заявку можна як онлайн за кілька кліків у застосунку Дія, так і офлайн за місцем проживання у найближчому ЦНАПі чи органах соціального захисту. З 14 років це можна робити самостійно, від імені дитини мають подавати заявку батьки. Якщо людина є недієздатною або має обмежену дієздатність — від її імені документи подає законний представник. 

Якщо ви обрали оформлення онлайн, у застосунку Дія доступна комплексна послуга, у якій одразу можна подати заявку на отримання допомоги від держави. Для цього у застосунку має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт. Після опрацювання заявки довідка буде доступна в переліку цифрових документів.

Якщо ж ви перемістилися у межах одного населеного пункту або вже оформлювали статус ВПО до цього, заявку доведеться подавати офлайн. Зазвичай довідку з підписом і печаткою видають у той же день. Однак якщо у ваших документах відсутня відмітка про реєстрацію місця проживання на території, з якої ви евакуювалися, розгляд заяви може тривати до 15 робочих днів.

Перелік необхідних документів

  • заява про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • паспорт громадянина України;
  • якщо прописка не вказана в паспорті, варто надати інший документ на підтвердження. Це може бути військовий квиток, трудова книжка, медичні чи інші документи, які підтвердять факт проживання на відповідній території;
  • свідоцтво про народження дитини (за потреби).

Важливо: з 1 липня в разі відсутності паспорта також можна подати довідку від Державної міграційної служби про подачу документів для оформлення та отримання паспорта або ж використати електронні документи, згенеровані в застосунку Дія.

Покрокова інструкція, як подати заявку онлайн чи офлайн, доступна за посиланням.

Що робити військовозобов’язаним переселенцям

Якщо вам від 18 до 60 років, ви виїхали зі свого міста і підлягаєте мобілізації, маєте стати на військовий облік за новим місцем фактичного проживання. Зробити це варто протягом 7 днів після приїзду. 

Проте це не означає, що вам одразу вручать повістку. Детальний перелік тих, кого звільнили від мобілізації, можна знати у Законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Як отримати грошову допомогу від держави

Допомогу можуть отримати люди, які змушені були покинути домівки та переїхати до більш безпечних громад на території України. Щомісяця це 2000 грн для кожного дорослого та 3000 грн для дітей і людей з інвалідністю. Кошти перераховують на картку єПідтримка, а витрачати їх можна без обмежень — розраховуватися за товари й послуги, знімати готівку або ж допомагати ЗСУ.

Послуга доступна українцям, які переїхали з територій, де були або тривають бойові дії, з тимчасово окупованих громад та громад під блокадою. Їхній перелік затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. На початок липня 2022 року до нього включені 310 громад із 9 областей, однак актуальний список варто завжди перевіряти на сайті Міністерства з питань реінтеграції, адже його регулярно оновлюють.

Кошти будуть виплачувати щомісяця протягом воєнного стану та ще один місяць після того, як воєнний стан скасують. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення, навіть якщо це відбулося в останній день місяця. 

Подати заявку на виплати для ВПО можна як онлайн у мобільному застосунку Дія, так і офлайн за місцем перебування у найближчому ЦНАПі чи органах соцзахисту. Детальна інструкція доступна за посиланням

Дізнатися про виплати для переселенців можна також на безкоштовній гарячій лінії за номером 0 800 33 18 34. Телефонувати можна щодня з 8:00 до 22:00. 

Що таке проєкт «єДопомога» і чим він допомагає переселенцям

Це соціальна платформа, на якій українці, які постраждали від війни, можуть отримати допомогу. Це може бути фінансова підтримка від держави чи міжнародної організації, допомога ліками, продуктами, засобами гігієни від волонтерів тощо. Для цього варто оформити заявку онлайн. 

Головна мета проєкту — об’єднати можливості країни, міжнародних неурядових організацій та волонтерів для допомоги постраждалим і внутрішньо переміщеним особам під час війни. Детальніше про проєкт та пропоновані варіанти допомоги можна прочитати у нашому матеріалі.

Куди звертатися, якщо потрібна гуманітарна допомога або допомога із пошуком житла

Ви можете вказати свої потреби під час оформлення заявки на статус ВПО у мобільному застосунку Дія. Також можна скористатися вже згаданим сайтом єДопомога — у разі, якщо вам потрібні ліки, продукти, засоби гігієни тощо. Після оброблення заявки ви отримаєте або адресну допомогу із рук в руки, або ж код, із яким усе необхідне можна буде придбати у магазинах-партнерах.

У кожному місті та селищі місцева влада та волонтери переймаються проблемами внутрішньо переміщених осіб. Тож обов’язково звертайтеся по допомогу до міської, селищної чи сільської ради і пам’ятайте, що ви не самі. Зазвичай там можуть допомогти і з житлом, і з продуктами, і з одягом.

Також усе це можна шукати самостійно на різних платформах та за допомогою чат-ботів. Варто спробувати, наприклад, сервіс «Там, де вас чекають», сервіс Palyanytsya Info, чат-бот «Прихисти українців» тощо. Детальніше про них читайте за посиланням

Що робити, якщо ваше житло знищене чи пошкоджене через війну

У такому випадку необхідно повідомити про збитки, яких завдали російські окупанти. Зробити це можна, якщо у вас:

  • приватний будинок;
  • квартира;
  • інше житлове приміщення, на яке зареєстровано окреме право власності.

Наразі компенсація доступна виключно громадянам України, у яких від початку війни 24 лютого частково пошкоджено або зруйновано власне житло. Повідомлення про пошкодження або знищення житла можна подати як онлайн — на Порталі Дія чи у мобільному застосунку, так і офлайн — у адміністратора в ЦНАПі чи у нотаріуса. Детальну інструкцію шукайте за посиланням.

Пов’язані статті

Як зареєструвати статус ВПО та отримати довідку переселенця. Інструкція
Коротка інструкція про те, як пройти реєстрацію ВПО — в Дії та фізично в ЦНАПі.
Що таке «єДопомога» і як проєкт може допомогти переселенцям
Про соціальну платформу, на якій українці, що постраждали від війни, можуть отримати допомогу, читайте у статті.
Що треба знати про проєкт «Там, де вас чекають»
Для чого створили проєкт «Там, де вас чекають» та як саме він допомагає багатьом українцям — читайте у статті.
Корисні чат-боти та сервіси, якими варто скористатися ВПО
У матеріалі зібрали інформацію про корисні сервіси та посилання на чат-боти, які допоможуть переселенцям знайти житло та розібратися, як і де отримати допомогу.
Як відшкодувати зруйноване війною житло в Україні
У статті читайте про особливості оформлення документів та отримання компенсації за зруйновані під час військових дій помешкання.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux