Усе, що потрібно знати про ФОП

Стаття про ФОП та його нюанси

Про що ця стаття?

На початок 2022 року майже 2 мільйони фізичних осіб в Україні зареєстровані як підприємці. Це означає, що вони самостійно ведуть бізнес чи надають послуги замовникам, а також самі сплачують податки і ведуть фінансову звітність. Зареєструватися як ФОП в Україні можна за декілька хвилин, це може зробити будь-хто, старший за 16 років. 

Як це зробити правильно? Як обрати тип оподаткування? Які податки доведеться платити? Цей текст допоможе розібратися з усім, що стосується реєстрації, ведення та закриття ФОП.

Я хочу зареєструватися як ФОП. Із чого почати?

Для початку визначтесь, яка система оподаткування вам підходить: загальна чи спрощена. Це залежить від виду бізнесу, яким ви плануєте займатися, хто буде вашими клієнтами (фізичні чи юридичні особи, українці чи іноземці тощо), чи будуть у вас наймані працівники та скільки ви плануєте заробляти на рік.

Загальна система оподаткування підходить для усіх видів діяльності. Такий ФОП не обмежений у обязі доходу та кількості найманих працівників. ФОП на загальній системі сплачує всі податки та збори, передбачені Податковим кодексом України. Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід (різниця між загальним оподатковуваним доходом і витратами, пов’язаними з господарською діяльністю). Загальна система вигідна тим підприємцям, які мають багато на витрат на виробництво.

Спрощена система оподаткування підходить не для всіх видів діяльності та має обмеження, але може бути вигіднішою для малих підприємців. Такі ФОПи сплачують єдиний податок (тому ФОП на спрощеній системі оподаткування також називають «ФОП на єдиному податку»). Розмір єдиного податку залежить від групи.

  1. Перша група підходить для роздрібної торгівлі на ринках та господарської діяльності з надання побутових послуг (ремонтів, виготовлення меблів, перукарських послуг тощо). ФОП має бути без найманих працівників та заробляти не більш ніж 167 мінімальних заробітних плат на рік (станом на 1 січня 2022 року це 1 085 500 грн). Клієнтами ФОП першої групи можуть бути тільки фізичні особи.

  1. Друга група підходить для торгівлі та надання послуг, такий ФОП може найняти не більше 10 працівників. Річний дохід не має перевищувати 834 мінімальні заробітні плати. Якщо ФОП другої групи торгує технікою, ювелірними виробами, медичними засобами або надає медичні послуги, він має встановити касовий апарат. Усі інші ФОПи другої групи зобов’язані мати касові апарати, якщо їхній дохід на рік перевищує 1 млн 320 тис. грн. Клієнтами можуть бути громадяни, інші ФОПи або юридичні особи

  1. Третя група є найбільш універсальною та дозволяє працювати з клієнтами з-за кордону. Такий ФОП може наймати необмежену кількість працівників. Максимальний річний грошовий оборот не може перевищувати 1167 мінімальних заробітних плат. Частіше третю групу використовують ті, хто надає послуги (працівники IT-сфери, маркетологи, артисти тощо). На третій групі можна платити ПДВ.

  1. Четверта група підходить тим, у кого 75 % виручки надходить від продажу сільськогосподарської продукції та хто володіє від 2 до 20 га землі. Такий ФОП може наймати необмежену кількість працівників та не обмежується у доходах.

Що таке КВЕД? Як зрозуміти, які мені потрібні?

КВЕД — це класифікатор видів економічної діяльності, який можна подивитися на сайті Держкомстату. Коди структуровано за галузями економіки. ФОП має право займатися бізнесом тільки за тими КВЕДами, які записані в його реєстраційних документах. Тому перед тим, як відкрити ФОП, треба визначитись, який вид діяльності обрати. З цим вам може допомогти стаття «Як обрати правильний КВЕД для свого бізнесу?» на Порталі Дія.

При реєстрації необхідно обрати один основний КВЕД, а також кілька додаткових. Краще зареєструвати КВЕДи з запасом: так ви заощадите час на внесення змін у майбутньому. Також важливо перевіряти КВЕДи перед підписанням кожного нового контракту, адже на момент формування договору ви уже повинні мати активний КВЕД, що відповідатиме вашій ролі у проєкті. 

Як зареєструвати ФОП?

  1. Онлайн у кабінеті громадянина на Порталі Дія. 

Реєстрація відбувається безкоштовно та займає 10-15 хвилин.

  • зареєструйтеся чи авторизуйтеся у кабінеті за допомогою електронного підпису

  • Заповніть онлайн-форму про автоматичну реєстрацію ФОП, тут необхідно буде вказати систему оподаткування та КВЕДи.

  • Заповнену заяву на реєстрацію ФОП буде перевірено та автоматично надіслано до ЄДР для проведення державної реєстрації в автоматичному режимі без участі державного реєстратора

  • Якщо ви обрали систему оподаткування (як загальну, так і спрощену), то відповідні відмітки проставляються в заяві про державну реєстрацію. Заява автоматично буде направлена до податкової за місцем вашої реєстрації або за місцем провадження господарської діяльності.

                Зареєструвати ФОП

  1. У Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем реєстрації.

Послуга безкоштовна і надається у термін 24 годин, але лише у робочі дні.

Для цього необхідно особисто чи через представника подати такі документи:

  • паспорт громадянина України та додаток про реєстрацію (також це може бути: тимчасове посвідчення громадянина України, паспортний документ іноземця, посвідчення особи без громадянства, посвідка на постійне або тимчасове проживання);

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) — код із 10 цифр, який раніше називався ідентифікаційним кодом;

  • заява про реєстрацію фізичної особи підприємцем;

  • заява про реєстрацію спрощеної системи оподаткування (якщо її не подати, вам автоматично присвоять загальну систему);

  • за бажанням — заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість. ПДВ сплачують підприємці, що ведуть господарську діяльність, тобто реалізують які-небудь товари;

  • якщо ви самостійно або з членами родини плануєте створити сімейне фермерське господарство, то відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» вам потрібно буде додатково подати договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства;

  • для фізичної особи, яка досягла 16 років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності, потрібно подати нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (або усиновлювачів, піклувальника чи органу опіки та піклування);

  • якщо документи подає представник, додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження.

  1. Також документи можна подати рекомендованим листом на адресу ЦНАП за місцем реєстрації. Перелік документів для цього такий самий, як і подається особисто через ЦНАП. Та у такому випадку всі підписані вами заяви мають бути нотаріально завірені.

Які документи я отримаю після реєстрації?

  1. Витяг з ЄДР;

  2. Виписка з реєстру платників ЄП (для ФОП на спрощеній системі);

  3. Витяг з реєстру платників ПДВ (тільки для платників ПДВ).

Якщо ви реєстрували ФОП онлайн, очікуйте повідомлення про реєстрацію у кабінеті громадянина на Порталі Дія та на електронній пошті. Після того, як запис про реєстрацію ФОП з’явиться в Єдиному державному реєстрі (ЄДР), впродовж двох робочих днів ви можете отримати виписку з реєстру в кабінеті громадянина або у ЄДР за кодом доступу — він надійде вам на пошту. Виписка має юридичну силу — її можна роздрукувати й користуватись як будь-яким іншим документом.

Якщо ви реєстрували ФОП у ЦНАП, документи можна отримати там або ж попросити надіслати їх поштою.

Чи можу я почати роботу одразу після реєстрації онлайн, не відвідуючи податкову службу?

Якщо у вас спрощена система оподаткування: так. 

Якщо у вас загальна система оподаткування: після реєстрації ФОП вам потрібно зареєструвати Книгу обліку доходів і витрат у сервісі «Електронний кабінет платника»


Її можна вести в електронній або паперовій формі.

Які податки я буду платити?

ФОП на загальній системі оподаткування сплачує податок із прибутку (тобто різниці між доходом і витратами на ведення бізнесу):

  • ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) — 18 % від чистого доходу (сплачується раз на квартал)

  • Військовий збір — 1,5 % від чистого доходу (сплачується раз на рік)

  • ЄСВ (єдиний соціальний внесок) — 22 % від чистого доходу, але не менше ніж 22 % від мінімальної заробітної плати (сплачується раз на квартал)

  • податки по найманих працівниках, якщо вони є. Сума податків залежить від виду взаємин між ФОП і його працівниками та виду діяльності;

  • також можливий податок на додану вартість (ПДВ). Він виникає у разі, якщо ФОП добровільно реєструється платником ПДВ або якщо його дохід перевищує допустимий ліміт (1 млн гривень на рік).

ФОП на спрощеній системі сплачує ЄСВ та єдиний податок. Він залежить від групи:

  1. до 10 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (сплачується щомісяця);

  2. до 20 % від мінімальної заробітної плати (сплачується щомісяця)

  3. 5 % від обороту для неплатників ПДВ та 3 % для платників ПДВ (сплачується щокварталу);

  4. від 0,95 % до 6,33 % залежно від типу сільськогосподарських земель та їхнього розташування (сплачується щоквартально).

Податковий календар можна знайти на сайті Податкової служби України.

Докладніше про податки читайте в нашому гіді «Які податки я маю сплачувати і як це робити?»

Чи маю я сплачувати податки, якщо не маю доходу?

Із 1 січня 2021 року ЄСВ можна не сплачувати за умови повної відсутності доходів протягом року.

Інші податки сплачуються лише за ті місяці, коли був дохід.

Які звіти потрібно здавати та як це робити?

Для звітності на загальній системі необхідно подати два документи:

  • податкову  декларацію про майновий стан і доходи;

  • звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за самих себе.

Термін подачі — 40 календарних днів після закінчення календарного року.

ФОП на спрощеній системі оподаткування подають:

  • декларацію платника єдиного податку;

  • звіт про суми нарахованого єдиного внеску за себе.

Декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси в один із таких способів: 

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою; 

  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

  • в електронній формі (через «Електронний кабінет платника» або систему «ПриватБанк», якщо рахунок ФОП відкрито в цьому банку);

  • онлайн у «Дії».

               Подати декларацію платника єдиного податку

Як внести зміни у ФОП?

Подати заяву на внесення змін заявник може особисто або через законного представника у ЦНАП. Також заяву можна надіслати рекомендованим листом (у такому випадку необхідно засвідчити ваш підпис нотаріально). Крім цього, подати заяву можна онлайн на Порталі Дія за посиланням. Зверніть увагу, що внести зміни до номеру платника податків (паспортних даних), прізвища, ім'я, по батькові, місця проживання / місцезнаходження наразі можна тільки офлайн.

Необхідні документи:

  • Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про ФОП, що містяться в Єдиному державному реєстрі (якщо ви подаєте заявку через Портал Дія, то документ формується автоматично);

  • Якщо ваш запит пов’язаний  із зміною реєстраційного номера облікової картки платника податків, потрібно буде подати копію довідки про зміну реєстраційного номера картки (її можна отримати в Територіальних органах Державної податкової служби України);

  • У разі внесення змін, пов’язаних зі зміною серії та номера паспорта — копію першої сторінки паспорта. Фізичні особи, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта, мають також подати копію відповідної сторінки;

  • Якщо зміни пов’язані з договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, необхідно подати відповідний договір (декларацію).

               Внести зміни про ФОП


Вартість: 

Для тих, хто подає заяву через Портал Дія — послуга безкоштовна. 

Якщо ви вносите зміни через державного реєстратора, потрібно буде сплатити адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на березень 2022 року — 248,1 грн).

Термін виконання: 

1 робочий день.

Як закрити ФОП?

ФОП можна закрити в будь-який момент. Це можна зробити у декілька способів:

  1. Офлайн. Для цього необхідно подати заяву до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

  2. Онлайн у кабінеті громадянина на Порталі Дія. Для цього:

  • зареєструйтеся або авторизуйтеся за допомогою електронного підпису. Докладно про електронний підпис можна прочитати в інструкції від Міністерства цифрової трансформації;

  • заповніть онлайн-форму про закриття ФОП та підпишіть її за допомогою електронного підпису;

  • ваша заява автоматично спрямується до реєстратора. Коли ваш ФОП буде закритий, ви отримаєте електронного листа та сповіщення в кабінеті громадянина в Дії. Інформацію про закриття ФОП отримає також і податкова.

               Закрити ФОП

Чи може хтось інший, наприклад, бухгалтер, відкрити чи закрити ФОП за мене?

Так, ваш офіційний представник може відкривати, вносити зміни та закривати ваш ФОП офлайн. Для цього в нього має бути нотаріально посвідчена довіреність від вашого імені.

Чи зможу я знову відкрити ФОП у майбутньому?

Так, ви можете знову відкрити ФОП у будь-який час. Однак доведеться подати заяву про нову реєстрацію, оскільки відновити закритий ФОП неможливо.

Пов'язані послуги

Автоматична реєстрація ФОП

Внесення змін про ФОП

Закриття ФОП

Декларація платника єдиного податку

Довідка про доходи

Пов’язані статті

Види зайнятості: фриланс, ФОП або офіційне працевлаштування — що обрати?
Для тих, хто не хоче бути найманим працівником й віддає перевагу роботі на себе, може підійти фриланс або робота як ФОП.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux