Що таке житлова субсидія та як її отримати

Стаття про субсидію на житло

Що таке житлова субсидія?

Житлова субсидія — це адресна державна соціальна допомога людям, які не можуть самостійно платити за житлово-комунальні послуги: оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу або твердого та рідкого пічного побутового палива.

Уряд України започаткував програму житлових субсидій у 1995 році для допомоги малозабезпеченим родинам. Уже понад 20 років ця програма залишається головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

На які послуги надається житлова субсидія

Перелік житлово-комунальних послуг на які можна оформити субсидію, регулюється статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Час від часу цей перелік змінюється.

На 1 січня 2022 року держава може відшкодовувати витрати на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Зокрема внески:

  • за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, 
  • за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами;
  • за управління багатоквартирним будинком;
  • за постачання та розподіл природного газу, електричної та теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами;
  • на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлові субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива надаються один раз на рік і призначаються, якщо люди, що проживають разом, не отримують комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення та не використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.

Як оформити субсидію

Сьогодні в Україні є два способи оформити субсидію — онлайн на порталі Дія та офлайн в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання). Розглянемо обидва способи.

Онлайн

За посиланням ви знайдете сторінку послуги на єдиному порталі державних послуг Дія. Для того щоб подати заяву на отримання житлової субсидії онлайн, потрібно:

  1. Зареєструватися чи авторизуватись у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.


Докладніше про те, як отримати електронний підпис, читайте в гіді Міністерства цифрової трансформації за посиланням.

  1. У меню «Послуги» знайдіть послугу «Заява на субсидію».
  1. Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, оновіть їх за необхідності.
  1. Дайте правдиві відповіді на питання анкети: чи перебуваєте у шлюбі, додайте адресу, за якою бажаєте отримати субсидію, вкажіть інформацію про заборгованість за сплату послуг ЖКГ (якщо маєте).
  1. Виберіть, чи бажаєте отримати субсидію на житлові та комунальні послуги. Якщо так, відмітьте необхідні послуги з переліку доступних та заповніть поля по кожній із них.
  1. Зазначте, чи бажаєте отримати субсидію на оплату внесків. Якщо так, позначте необхідні внески з переліку доступних та заповніть поля по кожному з них.
  1. Виберіть, чи потрібна субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
  1. Виберіть, чи проживають за адресою отримання субсидії лише непрацездатні особи.
  1. Виберіть спосіб отримання субсидії. Кошти можуть бути перераховані на банківську карту, потрібно буде вказати IBAN рахунку. Другий варіант — отримувати гроші через національного поштового оператора.
  1. Укажіть наявність розділених особових рахунків у зазначеному житлі.
  1. Заповніть інформацію про характеристику житлового приміщення або будинку.
  1. Виберіть особливості домогосподарства з переліку доступних за наявност.
  1. Виберіть, чи проживають інші особи за вказаною адресою домогосподарства. Якщо так, додайте кожного, хто проживає в домогосподарстві, та вкажіть усі дані про них відповідно до питань, які побачите в заяві.
  1. Заповніть дані про доходи відповідно до питань, які побачите в заяві.
  1. Заповніть дані про наявність транспортних засобів.
  1. Заповніть дані про придбане майно та сплачені послуги.
  1. Заповніть дані про придбану валюту.
  1. Заповніть дані про те, чи маєте ви, члени господарства або члени їхніх родин депозитні рахунки з сумою понад 100 тис. грн.
  1. Заповніть дані про наявність та сплату аліментів.
  1. Заповніть дані про наявність нерухомого майна.
  1. Завантажте необхідні копії документів для отримання субсидії.


Документи можуть розглядатися до 30 днів, у цей термін ви отримаєте сповіщення про результати. 

Окрім порталу Дія, документи також можна подати через сайт Мінсоцполітики та інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування.

Офлайн

Щоб оформити субсидію офлайн, то маєте звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання). 

З 1 січня 2021 р. підрозділи з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій приймають заяви громадян лише поштою або в електронній формі.

У паперовому вигляді заяви та документи також приймають:

  • виконавчі органи сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • посадові особи центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Працівники ЦНАП мають передати документи відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення протягом трьох робочих днів від дати їх подання.


Для оформлення субсидії офлайн необхідно подати:


Крім цього можна надати:

  • якщо ви орендуєте помешкання — договір найму (оренди) житла,
  • якщо в декларації ви зазначаєте доходи, про які немає інформації в Державній фіскальній службі України або Пенсійному фонді — довідки про доходи,
  • інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті. Наприклад, це можуть бути документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації:
  • довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;
  • довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
  • акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;
  • договори оренди житла в іншому місці тощо.

Кому призначають субсидію

Субсидію призначають людям, дохід яких не дозволяє самостійно платити за житлово-комунальні послуги. Це можуть бути як громадяни України, так і іноземці чи особи без громадянства, що законно перебувають на території України та проживають у багатоквартирних або приватних будинках.

Субсидію може оформити:

  • людина, яка зареєстрована у житловому приміщенні;
  • особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає на підставі договору оренди;
  • індивідуальний забудовник, будинок якого не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги нараховується. У цьому разі до заяви потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні без укладення договору оренди. До заяви додаються відповідні документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства;
  • неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки, недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку (за заявою опікуна (піклувальника).

Як розрахувати субсидію?

Обов’язковий відсоток платежу для кожної сім’ї розраховується індивідуально за встановленою формулою:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія;
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20 %, і в такий спосіб визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу;
  • після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.


Зверніть увагу, що за постановою Кабміну України № 247 від 25 березня 2020 р. до завершення карантину через COVID-19 замість 20 % базової норми плати за житлово-комунальні послуги застосовується тільки 15 %.

Як довго діє субсидія?

Житлову субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначають із місяця звернення до завершення опалювального сезону — 30 квітня. 

Субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу — з місяця звернення до закінчення календарного року, 31 грудня.

Докладніше про терміни дії субсидії читайте на сайті Міністерства соціальної політики України

Які доходи враховують у разі надання субсидії

У разі надання субсидії враховують:

  • заробітну плату в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб;
  • грошове забезпечення військовослужбовців;
  • пенсію, щомісячне довічне грошове утримання суддів у відставці;
  • стипендію, зокремаі із сумою її індексації, нарахованої відповідно до закону (крім соціальної стипендії, яка надається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа);
  • соціальні виплати, які призначаються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, у тому числі пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;
  • допомогу по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;
  • грошові перекази, отримані з-за кордону;
  • дивіденди від цінних паперів;
  • інші доходи, відомості про які отримано від Державної податкової служби України і Пенсійного фонду України, а також доходи, які задекларовані особою.

Чи нараховують інші пільги під час отримання субсидії?

Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидію призначають з наступного місяця після нарахування пільг, але не раніше місяця подання заяви.

Що може вплинути на право отримання субсидії?

Житлову субсидію не призначають, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї:

  1. протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 000 грн, а саме:
  • купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку; оплату (одноразову) будь-яких робіт або послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла);
  • платіж, за яким передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми), крім об’єктів спадщини та дарування;
  • внески до статутного капіталу товариства, підприємства, організації;
  • благодійну діяльність (лише у вигляді сплати коштів);
  • надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики;
  • купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів.
  1. має у власності більше ніж 1 житло (квартиру або будинок), крім житлових приміщень у гуртожитках та житла:
  • яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності;
  • на яке оформлено спадщину, за умови, що жодне з житлових приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства;
  • розташованого в сільській місцевості, селищах міського типу на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах на лінії зіткнення;
  • непридатного для проживання, що підтверджено актом обстеження технічного стану будинку або квартири;
  • отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа коштом державного чи місцевого бюджету;
  1. на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 000 гривень, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 000 гривень;
  1. має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менш як п'ять років (крім мопеда і причепа); більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

При цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, з якого призначається субсидія, самостійно зібрані транспортні засоби, транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу;

  1. не мав доходів, які враховуються під час призначення житлової субсидії; отримував середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; не сплачував єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;
  1. за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти, осіб, які є алко- або наркозалежними за довідкою від лікаря, осіб, відсторонених від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Чи необхідно вносити в декларацію людину, яка прописана у квартирі, але фактично в ній не проживає?

До заяви та декларації потрібно внести інформацію про всіх зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, а також про членів сім’ї цих осіб (чоловік, дружина, неповнолітні діти) незалежно від місця їх проживання та реєстрації.

Чи можна втратити субсидію, якщо сім’я пропише ще одного мешканця?

При зміні складу домогосподарства протягом 30 днів потрібно поінформувати орган соціального захисту населення і знову подати заяву та декларацію.

Новий пакет документів розглядатимуть як нове звернення щодо отримання субсидії.

Чи можна оформити субсидію, якщо площа житла перевищує зазначену норму?

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами) визначено соціальну норму житла для надання житлової субсидії на одну особу в розмірі 48,87 кв. м, але не більше наявної площі житла.

Непрацездатним безробітним особам, які проживають самі, призначають субсидію на понаднормову площу житла.

Житлова субсидія не призначається, якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. м — для індивідуальних будинків.

Пов'язані послуги

Заява на субсидію

Пов’язані статті

Безоплатна правова допомога: як отримати та куди звертатися?
Усі, хто перебуває під юрисдикцією України, мають право на безоплатну правову допомогу від держави.
Як оформити допомогу по безробіттю та скільки я можу отримати?
Допомогу по безробіттю, у тому числі одноразову, можуть отримати всі застраховані та незастраховані особи, яких визнано безробітними.
Усе, що потрібно знати про соціальні послуги
Де шукати, як перевірити, чим можуть допомогти соціальні працівники.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux