Мені відмовляють у роботі через вік. Що робити?

Про що ця стаття?

Дискримінація через вік — одна з найпоширеніших у трудовій сфері. Часто роботодавці віддають перевагу молодим спеціалістам і неохоче беруть у команду людей старше 40–50 років. Але буває й навпаки, коли молодим спеціалістам відмовляють через відсутність «життєвого досвіду» попри те, що вони вже мають досвід професійний. І те, й інше є порушенням права людини на роботу. Щоб захистити себе у подібних ситуаціях, варто знати свої права та вміти їх відстояти.

Згідно з опитуванням Work.ua, дискримінація за віком не торкнулася лише однієї п’ятої опитуваних, а 78 % респондентів зазначили, що так чи інакше стикалися з упередженим ставленням через вік. Причому ейджизм міг заскочити їх і у 25, і у 30–35 років, хоча цей вік зазвичай не зараховують до «групи ризику».

«Не всі роботодавці усвідомлюють, що зазначення бажаного віку кандидата можна розцінити як дискримінацію. Часто вони просто прагнуть намалювати якнайповніший портрет бажаного кандидата і вважають вік одним із критеріїв», — розповідає Олександра Лєтова, керівниця відділу маркетингу Work.ua.

Але багато компаній протидіють ейджизму, проводять ініціативи для людей старшого віку та студентів. Наприклад, «Київстар» і 1+1 media запровадили у себе стажування для старшого покоління — Kyivstar Returnship та #забутипровік. Також «Київстар», ПУМБ, «Філіп Морріс», «Метінвест» та інші створюють молодіжні організації для співробітників, програми стажування, навчальні курси для студентів.

Як підвищити шанси на працевлаштування?

Попри те, що ейджизм дуже поширений в Україні, багатьом людям старшого віку вдається залишатися цінними співробітниками та навіть влаштовуватися на нову роботу на пенсії. Ось історії декількох із них.

Щоб збільшити свої шанси на працевлаштування у старшому віці, варто продовжувати вчитися новому. Слідкуйте за новинками вашої професійної сфери, підвищуйте кваліфікацію. Шукаючи нову роботу, попіклуйтеся про рекомендації від попередніх роботодавців або колег. Також ретельно підійдіть до підготовки резюме та супровідного листа, обов’язково підкресліть результати, яких вдалося досягнути на попередньому місці. Ваша перевага — у вашому багаторічному досвіді та професійності, не применшуйте своїх досягнень.

Як відстояти свої права?

Конституція України гарантує рівність прав і свобод громадян. Серед іншого це означає, що всі особи повинні мати рівний доступ до роботи — незалежно від віку, статі, кольору шкіри, релігійних переконань тощо. Відмовляючись найняти людину через її вік, роботодавець порушує фундаментальні гарантії захисту осіб від дискримінації, визначені в Кодексі законів про працю. Якщо в оголошенні про пошук співробітників є вимога про вік, це порушення Закону «Про зайнятість населення».

Якщо ви зіткнулися з дискримінацією за віком, не соромтеся говорити про це. Покажіть потенційному роботодавцю, що ви знаєте законодавство, та нагадайте, що таким чином він його порушує. Просіть його озвучити конкретну причину відмови в роботі. Якщо ви впевнені, що причиною є ваш вік, постарайтеся зафіксувати цю відповідь. Добре, якщо ви ведете комунікацію письмово, наприклад, електронною поштою — це може слугувати доказом того, що ваші права дійсно порушили. Ввічливо попередьте роботодавця, що ви можете звернутися до суду через дискримінацію.

Якщо в роботі вам все ж відмовили, не мовчіть. Розголос — це найдієвіший спосіб боротьби з дискримінацією. Ви можете написати про це в соцмережах, на профільних сайтах чи форумах, обов’язково вказавши назву компанії та ім’я людини, яка вас дискримінувала. Інколи, щоб вирішити проблему, на зв’язок виходить керівництво компанії. Також можете залишити відгук про компанію на сайтах із пошуку роботи — наприклад, на work.ua або robota.ua

Ще один спосіб боротьби з дискримінацією — звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до регіональних омбудсменів. Подаючи звернення, необхідно вказати свої дані, причину скарги та докази, що доводять порушення ваших прав. Письмові звернення до уповноваженого можна надсилати за адресою: 

У разі виникнення додаткових питань є можливість звернення за телефоном «гарячої лінії» 0800-50-17-20 (безкоштовно).

Крім цього, дискримінацію за віком можна оскаржити в суді. На це має право будь-яка особа, що проживає в Україні. Але в такому випадку необхідно бути готовим до того, що судові процеси вимагають чимало часу й коштів, зокрема на послуги адвоката й судові збори. На практиці шанси довести в суді факт дискримінації доволі складно, адже ви маєте надати незаперечні докази вини роботодавця.

Особа, яка зазнала дискримінації, має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди. А винні в порушенні антидискримінаційного законодавства несуть за це цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Про те, як отримати безкоштовну юридичну допомогу, читайте у нашому матеріалі на цю тему.

Пов'язані послуги

Допомога по безробіттю


Пов’язані статті

Особистий досвід: люди, які змінили професію після 60 років
Далеко не всі пенсіонери готові відмовитися від роботи. Багато з них не просто можуть продовжувати працювати, а й готові опановувати нові професії.
Безоплатна правова допомога: як отримати та куди звертатися?
Усі, хто перебуває під юрисдикцією України, мають право на безоплатну правову допомогу від держави.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux