Мені потрібно перерахувати пенсію. Що робити?

Перерахунок пенсії

Перерахунок пенсії — одна з найбільш затребуваних послуг серед людей літнього віку. Зробити це можна, виконавши кілька простих кроків.


Де отримати:


Строк: до 10 робочих днів 


Вартість: безкоштовно


Які підстави для перерахунку пенсії?

Найчастіше перерахунок проводять, якщо у пенсіонера збільшився трудовий стаж або виросла заробітна плата. Перерахунок пенсії керується статтею №42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». 

На основі цієї статті, пенсіонеру не потрібно вказувати причину перерахунку, але можна зазначити, що ПФУ має самостійно визначити оптимальний варіант розрахунку. У такому випадку Пенсійний фонд проведе два обчислення та визначить, як буде перерахована пенсія: на основі збільшення заробітної плати, або враховуючи обидва фактори — оновлену зарплату і стаж. Розглянемо причини перерахунку пенсії докладніше:


Збільшення заробітної плати

Якщо після призначення пенсії за віком або інвалідністю людина понад два роки отримувала вищу заробітну плату, ніж та, на яку було обчислено пенсію. 

Це стосується і мінімальної пенсії, якщо її призначили за відсутністю страхового стажу на момент оформлення. 

Перерахунок пенсії можна робити раз на два роки. Тобто якщо заробіток пенсіонера зростатиме і надалі, він має право знову подати заяву щодо перерахування суми. Та провести його можна буде не раніше, ніж через два роки після попереднього.

Набуття додаткового трудового стажу

Якщо людина вийшла на пенсію з неповним страховим стажем і продовжила працювати, то кожні два роки роботи вона може перерахувати пенсію з урахуванням нового стажу. 

Та якщо людина після виходу на пенсію продовжує працювати і набуває стаж, достатній для призначення повної пенсії, то перерахунок можна провести одразу. Чекати два роки після останнього перерахунку не потрібно.

Зростанням прожиткового мінімуму

Цей перерахунок проводиться автоматично, без звернення особи. Для пенсіонерів, які не працюють, перерахунок проводять з дня, коли встановлено розмір нового прожиткового мінімуму.

Для пенсіонерів, що продовжують працювати, перерахунок проводиться з дня звільнення або припинення діяльності.

Також причинами перерахунку пенсії можуть бути:

  • надання пенсіонером документів про стаж або заробіток, які не були враховані під час обчислення пенсії;
  • встановлення надбавок, підвищень, доплат тощо. Наприклад, це стосується людей, які отримують військові пенсії, пенсії за особливі заслуги, а також почесні звання «заслужений» або «народний» тощо;
  • підвищення по заяві учасника бойових дій;
  • втрата годувальника, тощо.


Як подати заяву на перерахунок пенсії

Заяву можна подати онлайн та офлайн, розглянемо кожен спосіб детальніше.

Онлайн

  1. Увійдіть у кабінет громадянина на diia.gov.ua або зареєструйтеся за допомогою Дія.Підпису чи Кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
  1. Виберіть послугу «Перерахунок пенсії», заповніть необхідні дані та додайте проскановані документи. Для завантаження обов’язкові скановані копії реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП)  та паспорта або посвідки. Інші документи можуть знадобитися залежно від виду пенсії та анкети. 
  2. Підпишіть заяву Дія.Підписом чи КЕП.
  3.  Щойно рішення про перерахунок пенсії буде ухвалено, на електронну пошту надійде сповіщення. Завантажити та видрукувати рішення можна в кабінеті громадянина в розділі «Послуги» — «Отримані документи».
  4. Після отримання рішення необхідно відвідати найближчий сервісний центр Пенсійного фонду України, щоб показати оригінали документів та забрати пенсійне посвідчення. 
  5. Паперове посвідчення можна отримати у підрозділі ПФУ за місцем перебування на обліку, електронне — у відділенні банку, вказаному в заяві.


Подати заяву на перерахунок пенсії також можна на порталі Пенсійного фонду України, про те, як це зробити можна прочитати за посиланням.

Офлайн

Документи про перерахунок пенсії можна подати у сервісному центрі Пенсійного фонду України особисто або через офіційного представника за довіреністю.

Для цього потрібно надати:

  1. Заяву, докладніше про неї можна прочитати на сайті Пенсійного фонду України
  2. Паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України. Іноземці або особи без громадянства мають подати паспорт або документ, що посвідчує особу без громадянства. А також посвідку на постійне проживання, посвідчення біженця або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.
  3. Документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків. Крім осіб, які офіційно відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відповідну відмітку у паспорті.
  4. Трудову книжку або інші документи, що підтверджують трудову діяльність / страховий стаж до 1 січня 2004 року, у тому числі, наприклад, військовий квиток або відомості про народження дітей.
  5. У разі відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній — інші документи про стаж. Яким чином можна підтвердити страховий стаж тому, хто не має трудової книжки або вона заповнена некоректно, читайте у нашій інструкції на цю тему.

Протягом 10 днів територіальний орган Пенсійного фонду України, до якого звертався пенсіонер, має прийняти рішення про перерахунок пенсії. 


Дізнатися про результати заявник може особисто, а також за допомогою електронної пошти, у своєму кабінеті на порталі Дія або на сайті Пенсійного фонду України, або у той спосіб, який людина обрала під час реєстрації заяви.

Також, перерахунок може відбутися автоматично. Щороку 1 квітня Пенсійний фонд України проводить перерахунок самостійно без звернення людей.

Пов'язані послуги

Призначення пенсії

Перерахунок пенсії

Довідка про доходи пенсіонера

Витяг з реєстру застрахованих осіб

Пов’язані статті

Як підтвердити свій робочий стаж? Інструкція
Відповіді на актуальні питання при втраті трудової книжки, а також для ФОПів і фрилансерів.
Як користуватися електронними пенсійними справами?
Електронна пенсійна справа — це оцифровані дані, які можуть бути використані для призначення, перерахунку або виплати пенсії.
Як оцифрувати паперову пенсійну справу?
У Пенсійному фонді України запровадили нову систему обслуговування громадян та обробки пенсійних документів.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux